



Parnter: Over het IJ, Amsterdam
Presentatievorm: open, locatietheater
Algemene informatie over de organisatie
Over het IJ presenteert het hele jaar door avontuurlijke kunstproducties, altijd in relatie met stedelijke thema's, op binnen- en buitenlocaties in en om de NDSM-werf en andere locaties in Amsterdam Noord. Over het IJ-producties zijn innovatief, kwalitatief, tegendraads en vaak nergens anders te zien. De producties (voorstellingen, installatie, routes etc.) laten zien wat er speelt in de samenleving. Over het IJ gebruikt de stad als inspiratiebron en podium; het nodigt makers en kunstenaars uit zich te laten inspireren door nieuwe ontwikkelingen in de stad en stedelijke thema's en verhalen die er te horen zijn. Over het IJ is een specialist in locatietheater en biedt veel ruimte voor jong talent. Jaarlijks in juli vindt Over het IJ Festival plaats: tien dagen lang actueel locatietheater van nieuwe en gevestigde makers, het Zeecontainer Programma voor jonge makers is hier onderdeel van. Bijzonder aan Over het IJ Festival zijn de vaak flexibele discipline-overstijgende vormen waarmee makers werken op locatie en hun relatie tot publiek onderzoeken.
Specifieke informatie over het project
Voor het Zeecontainer Programma is er jaarlijks een open call voor jonge afgestudeerden van de diverse kunstvakopleidingen. In het Nederlands theaterlandschap is weinig ruimte voor net afgestudeerde makers om hun eerste ervaringen op te doen. Over het IJ wil graag het Zeecontainer Programma voor deze jonge professionals reserveren. Zij bieden deze alumni voorafgaand aan het Over het IJ Festival een makersprogramma aan ter voorbereiding op hun presentatie op het festival in juli.
Net als vorig jaar, wil Over het IJ ook dit jaar een klein groepje derdejaars studenten een kans geven om binnen het Over het IJ onderzoekstraject (genaamd Over het IJ Lab) een nieuwe mini-locatietheatervoorstelling (of installatie of 1-op-1-ervaring) van ca 15 minuten (of doorlopend werk) te ontwikkelen en dit in, om of op een zeecontainer te presenteren. Niet op het festival in juli (wat is gereserveerd voor alumni), maar wel begin april aan het einde van blok 3, als een voorloper op het zeecontainer-programma.
Deze zeecontainer staat naast het NDSM-theater, op het Over het IJ-terrein. Er wordt een moment gekozen waarop voldoende potentieel publiek aanwezig is. Mogelijk wordt de presentatie van het werk gekoppeld aan een andere presentatie van een resident van Over het IJ Lab (als double-bill) of gepresenteerd tijdens een ander publieks-event op het Over het IJ-terrein.
De studentengroep wordt, indien mogelijk, door Over het IJ meegenomen in bepaalde onderdelen van het makersprogramma (dit is een makersprogramma ter voorbereiding op het Zeecontainerprogramma, dat wordt aangeboden aan de professionele theatermakers die aan dit programma-onderdeel meedoen). Op deze manier kunnen ook studenten uitleg krijgen over o.a. het programma, over hoe je het beste een aanvraag schrijft, publiekswerving en over werken op locatie.
Belangrijke vragen in het ontwikkelen van het werk is: hoe verhoud je je tot je publiek, wat communiceert de voorstelling? Hoe creëer je op een veilige manier toch nabijheid en intimiteit? Voor welke vorm kies je en met welke discipline(s) werk je samen? Ook onderzoek je het werken vanuit de locatie en de omgeving, de letterlijke vorm van de zeecontainer en wat decor betekent in deze kleine ruimte.
Mogelijke thema’s
In je onderzoek zoek je connectie met de stad, de verhalen, de grootstedelijke vraagstukken en ontwikkelingen die spelen in Noord. Van Amsterdam Noord de wereld in. Kijk wat er speelt in de samenleving en gebruik als startpunt je eigen persoonlijke fascinatie / sociaal engagement / urgentie die je als maker voelt.
Doelgroep
Bewoners Amsterdam-Noord, festivalliefhebbers, liefhebbers van locatietheater etc.
Naam contactpersoon
Simone Hogendijk, algemeen en artistiek directeur
Meer informatie
Maak jouw eigen website met JouwWeb