Partner: Festival Tweetakt

Presentatievorm: theatervoorstelling

Festival Tweetakt is van 14 juni tot en met 30 juni 2024.

De Voorstelling van HKU Theater wordt tijdens het festival gespeeld in de Kleine Zaal van het Akademietheater in de periode 19 t/m 29 juni tijdens het Tweetakt Festival.

Algemene informatie over de organisatie

Festival Tweetakt in Utrecht is een kunstenfestival voor iedereen. Met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en meer. Door jonge talenten en ervaren makers, uit Utrecht, uit Nederland en België, maar ook van ver daarbuiten. En geschikt voor alle leeftijden, van kleuters tot jongeren tot opa en oma. Vaste prik in het theaterprogramma is een voorstelling van studenten van HKU Theater.

 

Tweetakt x HKU Theater

Dit jaar wordt de voorstelling geregisseerd door Elias De Bruyne. Met als -voorlopig- startpunt het thema De mens tegen de natuur kruipt hij in deze voorstelling met acteurs en makers vanuit andere disciplines in een absurdistische fysieke, beeldende wereld.

Elias de Bruyne maakt graag absurdistische voorstellingen waarin de ploeterende, twijfelende mens centraal staat. Zijn voorstellingen gaan vaak over ‘niets’ omdat in het ‘niets’ nog alles kan gebeuren. Zijn werk is beeldend, fysiek en absurd en raakt daaronder vaak een existentiële laag. Alledaagse gedachten en vragen als Wie zijn wij, wat doen wij vormen de motor om vanuit te maken. De Bruyne gunt zichzelf en zijn medemakers in het werkproces de vrijheid om te onderzoeken, alles kan: dansen, muziek maken of gebruiken, teksten schrijven, decors bouwen of bedenken. Dat maakt het leuk, dat je als speler en maker alles uit je fantasie ook letterlijk kan gebruiken en inzetten.

 

Elias de Bruyne

Elias De Bruyne (1988) studeerde in 2016 af aan de mime-opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is zowel maker als acteur. Zelf zegt hij daarover: “ik heb de afwisseling tussen maken en spelen heel hard nodig om te kunnen groeien in beide disciplines en deze afwisseling houdt ook alles fris voor mij”

Tijdens de mime-opleiding ontwikkelde De Bruyne een onontgonnen fysicaliteit en een sterke drang om zelf voorstellingen te maken. Zijn werk gaat vaak over dagelijkse vragen over het leven, de liefde en over de natuur. Hij probeert de natuurlijke buitenwereld het theater in te brengen, om vervolgens naar zijn hand te zetten: eigenzinnig, beeldend en muzikaal.

Na zijn afstuderen maakte hij de solovoorstellingen Beats Of Love en Er moest maar eens een dinosauriër voorbijkomen, die een succes waren op festival De Parade. Bij Theater Artemis maakte hij, De Takkentoktikker. Een voorstelling die 3 dagen lang op een basisschool speelt.

De Bruyne is nauw betrokken bij theater Artemis. Afgelopen jaren speelde hij mee in, Het eind van het begin van het einde, (…..) een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel, RUZIE, oorlog en Dans is lekker ritmisch bewegen op muziek en hij maakte De Takkentoktikker, een driedagen durende solo op een basisschool.

Sinds Maart 2021 is hij onder de vleugels van Theater Artemis als maker verbonden aan PLAN talentontwikkeling Brabant. Hij maakte in die context de voorstelling Wat als dit alles is? en ontwikkelde het alter ego Mark Recensies. In 2022 werd Elias genomineerd voor de VSCD mime& performance prijs met De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit. Afgelopen zomer ging zijn laatste voorstelling Euhm… in vijf bedrijven in Premiere. Daarnaast deed hij de eindregie voor o.a POEZIEBOYS en Coupedeboule.

Maar ook voordat de Bruyne  naar de mimeschool ging - en als hovenier werkte - was hij als maker al actief in het Vlaamse theaterlandschap bij o.a Tg Elektra, HETPALEIS en De studio,… En als speler was hij o.a te zien bij BVDS (Our House), MaasTD ( Alice in Wonderland) , Kyoko Scholiers (Bastaard), Voor ZAAL3 van Het Nationale Theater maakte hij samen met Marijn Brussaard Variety show.   

 

Meer informatie

www.tweetakt.nl

 

Dit project staat open voor studenten vanuit de volgende disciplines

Acteurs

Theatervormgeving (onder voorbehoud, er zijn namelijk al gesprekken met een vierdejaars student)

Schrijven: regie assistentie

Music & technology

Musician 3.0 in overleg