Partner: Stut Theater, Utrecht

Algemene informatie over de organisatie
Stut Theater is een sociaal-artistiek theatergezelschap uit Utrecht dat spraakmakende theatervoorstellingen maakt over uiteenlopende maatschappelijk relevante onderwerpen. Stut gaat uit van de persoonlijke verhalen en ervaringen van de speler en/of medemaker, bijvoorbeeld van mensen die maatschappelijk onder druk staan of verhalen van mensen die weinig of niet gehoord worden. De spelers en/of medemakers zijn bijzonder omdat ze overal vandaan komen en een indrukwekkend verhaal hebben dat het waard is om verteld te worden. Stut is als geen ander in staat om de juiste theatrale middelen in te zetten om van authentieke verhalen een artistiek interessante voorstelling te maken.

Al een aantal jaar is Stut een prettige opdrachtgever voor derdejaars studenten vanuit allerlei disciplines. Ook veel oud studenten vinden hier een plek:

Stella van den Sigtenhorst alumnus ACT, theatermaker bij Stut:

Door Stut Theater werd ik uit mijn bubbel getrokken om theater te maken met mensen die midden in een soms harde realiteit staan. Het werken met persoonlijke verhalen daagt mij als maker uit door de echtheid te bewaken vs de theatraliteit op te zoeken. Een spannend en interessant gebied, want als die twee samen komen kan community-art zo raken in zijn puurheid. Het heeft mijn makerschap verbreed en daarnaast maakt het mij een rijker mens.”

 

Anne Hogewind, alumnus WRI, schrijver bij Stut:

“Voor het maken van community theater moet je achter je schrijftafel vandaan komen. Er ligt een rijkdom aan verhalen te wachten, maar om die verhalen te verzamelen, moet je de mensen wel echt leren kennen. Hun verhalen zijn persoonlijk en je kunt er niet zomaar mee aan de haal gaan. Je moet een artistieke vertaalslag maken zonder de authenticiteit van die verhalen te verliezen. Dat is iets wat je niet op de opleiding kan leren, maar wat je in de praktijk moet ervaren. Stut theater is de plek waar ik daar de ruimte voor kreeg. Mijn rol als schrijver is daar zo veel breder, uitdagender en interessanter geworden.”

 

Elke Steenstra, alumnus EDU, regisseur bij Stut:

“Ik vind het te gek hoe onze voorstellingen echt impact maken. Op de spelers die zichzelf eindelijk kunnen laten zien. Maar ook op het publiek dat een ander beeld krijgt over mensen waar veel vooroordelen over bestaan. Bij community theater heeft de brongroep het eigenaarschap over het verhaal. Als maker vind ik het een toffe uitdaging om verschillende artistieke vormen en middelen in te zetten om dit verhaal zo krachtig mogelijk op het toneel te krijgen.”

 

Geertje Geurtsen, alumnus TVG, vormgever bij Stut:

“Ik werk graag voor community theater. Ik vind het belangrijk om stemmen vanuit de samenleving te laten klinken die je niet zo vaak hoort. Als vormgever zet ik mensen door kostuum en toneelbeeld in hun kracht en zie ik mensen groeien in hun zelfvertrouwen. Ik vind het een uitdaging om te kijken hoe theatraal je kunt gaan zonder dat het misplaatst is en dat het verhaal staande blijft. Verder vind ik het supertof dat je bij Stut als vormgever vaak ook medemaker bent, door bijvoorbeeld vanuit beeld verhalen op te halen.”

  
Specifieke informatie over de vraag of het soort project

De projecten die we de afgelopen jaren met STUT hebben gedaan waren verschillend in presentatievorm (theatrale route, montage-voorstelling, festival) en de studenten werkten met mensen met verschillende achtergronden (nieuwkomers, dak- en thuislozen, koks uit alle windstreken etc.). Wat al deze projecten gemeen hadden, was dat iedere student (of duo studenten) gekoppeld werd aan een inwoner(s) uit Utrecht met een bijzonder levensverhaal. De ontmoeting en de verhalen die gedurende het project wekelijks met elkaar gedeeld werden, waren de inspiratie voor de student tot het ontwikkelen van een artistiek product (een voorstelling, muziekstuk, poëziebundel etc.), dat gezamenlijk gepresenteerd werd aan het publiek.


Dit keer ga jij (of jullie als met een andere student samenwerkt) gedurende het project wekelijks het contact aan met 1 of 2 personen die gelieerd zijn aan jeugdzorg. Hierin wordt samengewerkt met Veilig Thuis Utrecht en SAVE jeugdbescherming. De vele en diverse stemmen die in deze problematiek een rol spelen, laten zich moeilijk horen. Jij kan hierin verandering brengen. HKU en Stut willen i.s.m. de Jeugdbescherming verkennen hoe kunst deze stemmen kan versterken en meerstemmigheid kan bevorderen. In dit project kan je je verder ontwikkelen in co-creatieve maakprocessen voor urgente maatschappelijke vraagstukken. Je wordt hierbij begeleid door professionals uit het veld en er wordt een aantal masterclasses en workshops georganiseerd o.a. op het gebied van methodieken en maakstrategieën voor sociaal artistiek werken. Studenten werken in dit project natuurlijk niet alleen samen met de deelnemers en met medewerkers van Stut, maar ook met elkaar als groep om een vorm te verzinnen waarin de kunstwerken op een integere manier gepresenteerd kunnen worden en waarin de verschillende stemmen elkaar op een goede manier kunnen ontmoeten.

 

Dit project is onderdeel van een langdurige samenwerking tussen Veilig Thuis Utrecht, Jeugdzorg, HKU en Stut. HKU Lectoraat Grensverleggende Artistieke Praktijken is bij deze langdurige samenwerking betrokken. Het lectoraat onderzoekt hoe kunstenaars gelijkwaardig kunnen samenwerken in niet-artistieke domeinen en ontwikkelt hiervoor tools, methodes en werkwijzen.

 

Stut biedt studenten, die dat na dit project willen en een goede match zijn, aan af te studeren onder de vleugels van Stut. Stut werkt de komende jaren door op het thema jeugdzorg en gaat nog meer projecten hiermee doen. Stut betrekt hierin graag nieuwe makers van allerlei disciplines.

Stut wil graag de invulling van het project verder vormgeven met de studenten en bespreekt vooraf met de student of er wellicht specifieke interesse is in het soort verhaal, om zodoende de juiste koppelingen te maken.


Naam contactpersoon

Lilian Vis Dieperink, artistiek leider

 

Meer informatie

www.stut.nl

 

Foto’s: eerdere STUT-HKU projecten